Mari Hult hjelper deg å spise dyrevennlig
Mari Hult har drevet med vegansk matformidling i ti år gjennom blogg, kurs, foredrag og bøker. Hennes første bok "Sykt godt" kom ut i 2016, og er ment som et komplett oppslagsverk innen vegansk mat. Her finnner man de beste oppskriftene fra Vegetarbloggen blandet med nye oppskrifter.
— Boken er bygget opp med økende vanskelighetsgrad. Den starter på nybegynner, og så guider jeg leseren gjennom boken. Nye råvarer og teknikker introduseres, og hele tiden blir alt forklart. Boken har også en stor seksjon med basisoppskrifter for den som for eksempel vil lære seg å lage sin egen plantemelk eller currypaste. "Sykt enkelt" kom i 2018 og er hverdagsboken. Her er det over hundre oppskrifter som du lager på maks tretti minutter, med maks ti ingredienser, og ingrediensene får du kjøpt i vanlige dagligvarebutikker. Her er det frokostretter, matpakker, lunsj, middagsretter, dessert og bakst. Rett og slett masse fristende som du kan sette i gang og lage uten å vite noen ting om vegansk mat. Den siste boken "Plantebasert kosthold" kom ut i fjor, og er en fagbok om alle aspektene ved å spise plantebasert. Hvorfor spise plantebasert? Hva må jeg få i meg? Hva med gravide, småbarn ogden som trener? Og ikke minst: hvordan gjør jeg det i praksis.
Å være veganer betyr at man ikke spiser eller bruker noe som kommer fra dyr. Det er et etisk valg som Mari tok for ti år siden.
— Det begynte med at jeg ble mer og mer bevisst på hvordan vi forskjellsbehandler dyr. Jeg har alltid hatt katter hjemme, og sett hvordan de har personlighet, følelser, ønsker og masse, masse kjærlighet å gi. Samtidig så og leste jeg om hvordan dyrene i matindustrien ble behandlet, til tross for at de også har personlighet, følelser, ønsker og kjærlighet. Det kunne ikke lenger elske den ene og drepe den andre. Etter at jeg tok valget leste jeg meg også opp hva det å spise plantebasert har å si for miljøet, så det forsterket beslutningen min.
— Er det dyrere å spise plantebasert?
— Nei, tvert i mot! Min største proteinkilde er belgvekster, og spesielt tørkede, men også hermetisk og fryst. og det er skikkelig rimelig! Tenk hvor mye protein du får fra en kartong med tørkede erter som koster åtte kroner. Ellers spiser jeg mye frukt og grønt, frø, nøtter, kjerner, korn, sjokolade og kaffe - som folk flest. Plantebaserte alternativ til meieriprodukter koster cirka det samme. Den eneste gangen det kan være en litt større utgift er om man kjøper erstatningsprodukter for kjøtt, men disse prises også lavere og lavere nå, og jeg pleier ikke kjøpe dem så ofte.
Dersom du ønsker å spise mer plantebasert er det lurt å begynne med det som er lett for deg.
— Har du noen kjøttfrie retter du er glad i? Lag dem oftere. Jeg elsker tomatsuppe og blomkålsuppe, for eksempel. Etter at jeg ble veganer har jeg begynt å ha i litt tørkede røde linser i tomatsuppen og moste hvite bønner i blomkålsuppen, for å få inn ekstra protein og metning. Jeg er også veldig glad i å lage taco, og der kuttet jeg kjøttdeigen til fordel for enten bønner eller ulike grønnsaker som jeg steker med tacokrydder.
Mari forsikrer at man ikke trenger en haug med “merkelige” ingredienser for å spise vegansk.
— Faktisk går det helt greit å ha et fullverdig vegansk kosthold med bare norske råvarer. Jeg spiser masse erter, tomater, kålvekster, bær, epler, pærer, havregryn, byggryn, rapsolje, poteter og andre rotgrønnsaker. Vi produserer SÅ mye godt her i Norge, og jeg synes det er skikkelig viktig å støtte norske bønder så langt det lar seg gjøre.
Ifølge Mari trenger ingen å fryket at det er vanskelig å lage vegansk mat.
— Det er dog lurt å tenke litt nytt. Jeg er blitt veldig glad i å leke med grønnsaker og tilberede dem på nye måter. Jeg lar grønnsakene ta hovedrollen som kjøttet tidligere hadde på tallerkenen. Så bruker jeg ofte belgvekster, korn, nøtter og kjerner som tilbehør. Ellers er det massevis av gamle favoritter som kan lages vegansk. Jeg lager for eksempel "kjøttkaker" med bønner og nøtter istedenfor kjøttdeig, spagetti bolognese med en saus av hakka sopp og nøtter, og Shepherd's Pie med en linsesaus med grønnsaker dekket med potetstappe.
Mari risikerer ikke å bli matlei.
— Etter min erfaring blir det mer og mer spennende når du gir deg selv begrensninger. Da kan du spesialisere deg, og da blir du også flinkere. Jeg pleier å gjøre følgende sammenligning: dersom du skal spise ute og har lyst på pizza, har du tre valg. Du går enten på "samlerestauranten" som tilbyr både pizza, taco, burger og sushi, eller den italienske restauranten som har pizza og pasta. Det tredje alternativet er at du prøver å finne en pizzeria som kun lager pizza? Jeg tror at alle som har spist pizza på disse ulike typene restauraltene vet hvor de får den beste pizzaen. Sånn føler jeg at det er med vegansk mat også - desto mer spesialisert, desto høyere kvalitet.
Vi sier tusen takk til Mari, og kan varmt anbefale bøkene hennes som er hyppig i bruk her hjemme. Vi er også store fans av Vegetarbloggen.
God helg:)